Home » Uncategorized » Sverige – landet i norr

Sverige – landet i norr

Säger någon Sverige tänker många på ett litet land långt upp i norr, där det snöar året om och isbjörnar vandrar på gatorna. Eller också blandas landet ihop med Schweiz, särskilt när det diskuteras av engelsktalande människor. Men faktum är att Sverige, med sin area på nästan 450 000 kvadratkilometer, är det femte största landet i Europa. Invånarantalet ligger strax över tiomiljonersgränsen och den största staden, Stockholm – vilken också är Sveriges huvudstad – har bara cirka 1,4 miljoner invånare. Landet är med andra ord stort, men väldigt glesbefolkat. Isbjörnar finns inte heller inom den svenska gränsen, och Sverige är inte känt för sin chokladtillverkning utan snarare för att vara födelseplats åt IKEA.

Klimat

Sverige är också ett land med ett väldigt varierande klimat, vilket förklaras av att det har en avlång form – det är långt mellan norr och söder. Det beror också på den varma Golfströmmen som gör klimatet långt mildare än i andra nordliga delar av världen. Högst upp i norr skiner midnattssolen på sommaren, medan man får nöja sig med bara några timmars dagsljus under vinterhalvåret. Temperaturen sjunker inte sällan under minus 20 och snö är garanterat varje år. Längst ner i söder är klimatet långt mycket mildare, med mer regn och mindre snö vintertid.

Traditioner

Traditionsmässigt bjuder Sverige på många unika exempel. Under sommaren firas midsommar, då en midsommarstång reses och dansas kring. Snaps, sill och potatis är stående mat vid de flesta svenska högtider, och i delar av landet uppskattas också surströmming. Kräftskivor är vanliga företeelser i augusti, då festbesökare klär sig i färgglada hattar och äter kräftor tillsammans medan de sjunger snapsvisor. I övrigt firas traditionella kristna högtider som påsk och jul, men i svensk tappning. Jul firas till exempel den 24 december istället för den 25:e, som är vanligt i resten av världen.

Språk

Det svenska språket har en speciell, sjungande klang som är lätt att känna igen för utomstående. Språket är också känt för att innehålla många komplicerade regler som är svåra för icke svensktalande att lära sig eftersom ”det bara är så”. Ett exempel är när en eller ett ska användas i en mening. Det gäller att memorera, memorera, memorera.

En annan intressant aspekt med svenskan är det faktum att samma typ av ljud stavas på många olika vis. Sj-ljud uttalas ofta likadant som sk-ljud, och kj-ljud kan uttalas likadant som sj-ljud, beroende på vilken dialekt talaren har.

Det personliga avståndet

Den som flyttar till Sverige kanske kommer reagera på hur saker och ting är lite annorlunda i jämförelse med i många andra europeiska länder. Svenskarna är ett mycket tillbakadraget folk och kända för att ses som lite känslokalla. I själva verket handlar det om att det personliga avståndet respekteras oerhört väl i Sverige. Det kan vara svårt att få nya vänner, men när man väl har lyckats ta sig igenom det lite kyliga yttre skalet har man vänner för livet. Det är bra att ha detta i åtanke om man väljer att flytta till Sverige, för att inte drabbas av ensamhetskänslor när man väl anlänt.