Home » Uncategorized » Populära utomhussporter

Populära utomhussporter

Sverige är ett av Europas största länder och har ett unikt landskap som förenar berg och dalar, fält och floder, sjöar och en enorm arkipelag med tusentals öar. Besökare som kommer från utlandet förvånas ofta av dess storlek, och det faktum att man kan köra flera mil utan att se en endaste by eller byggnad. Ju längre norrut man reser desto färre invånare, men var man än befinner sig så är det alltid nära till den undersköna naturen.

Svenskar älskar att vistas utomhus och begreppet “friluftsliv” är något man ofta får förklara för människor av andra nationaliteter. Det handlar inte bara om att träna eller att plocka svamp, utan om en genuin och djupgående kärlek till naturen och att få vistas ute i den friska luften. Trots att det svenska vädret kan vara nog så hårt är det inte ovanligt att se löpare, vandrare och skidåkare i de mest bistra väderleksförhållanden. Snö, regn, blåst och vintermörker till trots kan man se de mest envetna friluftsälskarna vistas ute i det fria.

Det finns också ett antal sporter som är extremt populära i detta avlånga land, och det tävlas från norr till söder i alla möjliga grenar. Här ska vi ta en titt på de vanligaste utomhussporterna som förenar tävling med härliga upplevelser i det svenska landskapet.

Löpning

Att springa är en av de mest populära sysselsättningarna i Sverige och man kan se människor i alla åldrar lubba omkring för livet året runt. Det finns till och med föräldrar som springer med sina barnvagnar, och tack vare varma underställ och bra vinterkläder kan man ta sig ut även i kalla temperaturer. Runtom i landet organiseras det många tävlingar i löpning och bland de mest kända är marathonloppet och tjejmilen. Många lopp organiseras av privata företag och det är inte ovanligt att det sker i samband med någon form av välgörenhet.

Att springa i naturen upplevs av de flesta som mycket roligare än på ett löpband då det är mer underhållande och ger tillfälle att insupa den friska luften. En annan fördel är att utomhuslöpning ofta innebär att man springer i kuperade landskap, vilket innebär att man får omväxling när man tränar och att olika muskelgrupper får arbeta.

Orientering

Ett annat mycket populärt sätt att kombinera sport med landskap är orientering. Detta är en sann utomhussport som går ut på att man ska hitta till olika platser mer hjälp av en karta och en kompass. Här gäller det att man både har styrka och god kondition, då man ofta springer i den fria naturen och inte på specifika spår. Sveriges största tävling i denna sport kallas för “O-ringen” och har blivit så berömd att det kommer orienterare från hela världen för att delta,

Golf

Den här sporten har alltid associerats med förmögna människor med för mycket tid att göra av med, men faktum är att golf har blivit alltmer populärt bland yngre människor. Eftersom takten är lugn i denna sport behövs ingen större kondition och man har tid att njuta av det vackra landskapet. Bland de mest populära tävlingarna finns “Swedish Golf Tour” som är en proffessionell turné med prispengar, men det finns också evenemang för glada amatörer.