Home » Uncategorized » Natur, musik och idrott som förenar

Natur, musik och idrott som förenar

“Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo”. Så lyder en av raderna i den kanske mest älskade Ulf Lundellåten från 1982. Den blev så omtyckt att många ansåg att “Öppna landskap” skulle bli Sveriges nya nationalsång.

Det är inte bara Ulf Lundell som lovsjunger den svenska naturen och därmed folksjälen; Tomas Ledin, Benny Andersson, Roger Pontare, Åsa Jinder, CajsaStina Åkerström och Lasse Berghagen är bara några i raden av alla svenska artister som skriver om det svenska landskapet på ett poetiskt och vackert sätt.

Musik som räddar liv

Det finns också många artister, idrottsutövare, författare, journalister osv. som använder sin röst för att påverka och för att bidra till förändring på olika sätt. Ett exempel är projektet Musikhjälpen, som i år (2018) arrangeras för elfte året i rad. Den så kallade glasburen står denna gång på Stortorget i Lund, där programledarna som är olika från år till år under sex dygn sänder live i radio. Lyssnarna, publiken, företag med flera kan önska en låt och samtidigt skänka en slant. 2018 års tema är “Alla har rätt att funka olika”.

2012 års tema handlade om rätten till rent vatten, då stod glasburen i Malmö, och det årets mest önskade låt var Darins version av Magnus Ugglas Astrologen. Insamlingen ökade med drygt 5 miljoner kronor från året dessförinnan.

2015 års tema handlade om klimatrelaterade katastrofer, och glasburen stod då på Stora torget i Linköping. Man gjorde bland annat reportage från då olycksdrabbade Filippinerna, och samlade in drygt 30 miljoner kronor. Håkan Hellström blev det årets mest önskade artist och Hello med Adele blev den mest önskade låten.

Idrottsevenemang som räddningsinsats

Landets idrottsklubbar, föreningar och utövare vill inte vara sämre. Även inom denna genre arrangeras det varje år tävlingar, galor och andra evenemang för att samla in pengar till olika hjälporganisationer.

På Öland till exempel använder man sig av den vackra naturen för att springa från fyr till fyr i det som kallas för Lighthouse run. 2018 arrangeras loppet för tredje gången och man hoppas på att slå 2017 års insamling på dryga 100 000 kronor. Pengarna går oavkortat går till stiftelsen Min stora dag. Löprundan, som är 17,5 mil lång, går längs Ölands vackra västkust och det tar cirka 30 timmar att ta sig från Långe Erik på norra Öland till Långe Jan i söder.

Också äventyrare bidrar till välgörenhet genom att utföra diverse idrottsprestationer. 2011 besteg Robin Trygg Mount Everest som yngste svensk någonsin. I samband med Musikhjälpen 2018 kommer Robin att ta sig an ett annat “berg”, nämligen Sankt Hans backar som ligger i Lund. Genom att gå upp och ner för backarna ska Robin försöka samla ihop 8 848 höjdmeter, vilket motsvarar höjden på Mount Everest. Målet är att få både företagare och privatpersoner att skänka 1 krona per höjdmeter – minst.

Glöm inte djuren

När bränder och översvämningar slår ut hela samhällen, slår de också ut djur och den natur som är nära sammanlänkad. När husdjur, boskap och vilda djur dör ut drabbas människor som livnär sig på jordbruk, livsmedelsförsäljning och uppfödning. Här spelar bl a Naturskyddsföreningen i Sverige en stor och viktig roll.