Home » Uncategorized » Det svenska friluftslivet

Det svenska friluftslivet

Sverige är ett mycket stort land men med relativt liten befolkning. Det gör att det finns enorma landytor bestående av berg, skog och vatten som erbjuder både industriella och glädjerika fördelar för landets invånare. Man tjänar alltså ekonomiskt och psykologiskt på detta till exempel genom gruv- och pappersindustrin men också genom friluftslivet, och det är några av de bidragande faktorerna till att svenskar är så måna om sin natur.

Få länder är så förälskade i att vandra i skogen, att paddla på vattendrag, att segla, springa och cykla och var man än befinner sig finns det olika möjligheter till motion och rekreation. Det klättras i berg, fiskas och plockas svamp och mediteras under stora träd, och till och med i städernas parker kryllar det av människor som helt enkelt älskar att befinna sig utomhus.

Allemansrätten

I ungefär hundra år har folk i Sverige haft fri tillgång till sin natur, och detta är till och med lagfört i den så kallade Allemansrätten. Det innebär att precis alla individer får vistas i all natur och desstom att plocka bland annat svamp och bär, så länge man respekterar andras privatliv och inte utför det i kommersiellt syfte. Med andra ord får man vistas på privata tomter så länge man inte förstör egendomen och inte bosätter sig där. Om man tältar får man göra det i max två dygn om man befinner sig på lågland, men sedan måste man dra vidare. Denna form av lagstiftning finns även i andra länder men Sverige har länge varit ett av de ledande länderna vad gäller individers rörelsefrihet.

Camping och husvagnssemster

Få länder har så många medborgare som ägnar stora delar av sin fritid åt att vistas i tält eller husvagn. Svenskar fullkomligen älskar att fara runt i sitt eget land och njuta av naturen genom ett tillfälligt vagabondliv i form av camping och husvagnssemester. Detta märks inte minst på de många organiserade campingplatser som landet har att erbjuda och även om det svenska folket också reser utomlands mycket så ligger husvagnen fortfarande i topp.

Miljötänkandet

I Sverige är de flesta invånare medvetna om olika saker de kan göra för att bevara sin natur. Man gör enkla, små saker som spelar stor roll, till exempel att inte låta vattnet rinna för länge från kranen, att cykla till jobbet i stället för att ta bilen liksom att återvinna så mycket som möjligt. Faktum är att svenskar återvinner så mycket att man idag till och med importerar sopor för återvinning, och detta är något som gjort landet till en förebild för många andra nationer.

Världens vackraste huvudstad

Huvudstaden Stockholm är ett strålande exempel på den svenska kärleken till sin natur. Trots att det är en storstad kryllar det här av parker och närliggande skog, och folk använder cykel till och med under de tuffaste vintermånaderna. Att staden dessutom är belägen på ett antal öar och därmed är omgiven av vattendrag gör den till en av världens vackraste huvudstäder, och det är inte för inte som den kallas för “Nordens Venedig”.