Home » Uncategorized » Sverige landet med bäst IT

Sverige landet med bäst IT

För tredje året i rad toppar Sverige listan “bäst IT i världen”. Det är institutet World Economic Forum som delar ut den prestigefulla utmärkelsen och sammanlagt tävlade Sverige mot hela 141 andra länder. Sverige fick det absolut högsta betyget när det gäller innovationsförmåga, utbildningsnivåer och infrastruktur. Även de övriga nordiska länderna fick bra resultat och listades högt. Finland kammade hem tredje platsen.

Sverige satsat på bra infrastruktur

Bakom Sveriges fina ranking ligger åratal av erfarenhet och kunskap, och stora investeringar. Mycket av framgången ligger i landets arbete med infrastrukturen, att studera hur datorer, surfplattor och smarttelefoner kan kommunicera med varandra. I Sverige vet vi hur många datorer och telefoner det finns per person och hur de används, vilken är en av nycklarna till framgång.

Det handlar också om att titta på bredbandsuppkopplingar eller direkta uppkopplingar till internet över lag, till exempel genom mobilabonnemang. När rankingen görs läggs även stor vikt vid vilken IT-kunskap som finns i landet och hur stora investeringar som görs för att förbättra och utveckla infrastrukturen, möjligheterna till att hålla sig uppkopplad och hur hög kunskapen hos befolkningen är. På de punkterna är Sverige svåra att slå.

Den främsta orsaken till att Sverige har lyckats bygga upp en stabil och utbredd infrastruktur är de ständiga satsningar och investeringar som görs på IT. Runt om i landet pågår det ett ständigt arbete där det satsas hårt på att ständigt utveckla program och nya tjänster som kan förbättra och förenkla vardagen för företagare så väl som privatpersoner.

International Data Corporation, även förkortat IDC, känner sig säkra på att Sverige kommer att behålla sin position under åtminstone de fem kommande åren. Detta uttalande gjordes dock under år 2003, men det finns tydliga tecken som visar att Sverige fortsätter att ligga i täten när det kommer till just IT. Det finns markanta skillnader på hur världens länder väljer att satsa och investera. Många så kallade avancerade länder lägger mer fokus på tjänsteutvecklingen, medan andra fortsätter att lägga sitt engagemang på en bättre infrastruktur.

Datorn en del av svenskens vardag sedan 1990

Det finns många orsaker till att Sverige har tagit förstaplatsen i världen när det kommer till IT, men en faktor som varit starkt bidragande är att de stationära datorerna snabbt letade sig in i många svenskars hem under början av 1990-talet. Många hushåll fick med hjälp av sina arbetsgivare möjlighet att få tillgång till en dator i sina hem. Det tog inte lång tid innan hela 80 procent av landets hushåll hade tillgång till en dator och kunde koppla upp sig mot internet. Det var i samband med just denna reform som Sverige började att ta täten och utvecklas och enda sedan dess har det bara fortsatt framåt i rasande fart.

Idag har nästan alla hushåll i Sverige tillgång till bredband, internet, mobiltelefoner och datorer. Det är mycket svårt att få till 100 procent över hela landet, främst eftersom de geografiska avstånden kan vara mycket stora. Tack vare att ny teknik letar sig in hos arbetsgivare är det dock enklare för människor att komma i kontakt med den, utvecklas och på så sätt även lära sig mer om IT.